Het seizoen van de appels: Probeer zeker eens deze overheerlijk Franse klassieker, tarte tatin

door: WVDS
tarte tatin
Afbeelding bron: Pixabay

Stel je voor, de geur van gekarameliseerde appels en boter die langzaam de ruimte vult. Dit is het perfecte moment om een klassieke tarte tatin te bereiden, een dessert dat zijn oorsprong vindt in een klein dorpje in Frankrijk. De zussen Tatin creëerden per ongeluk deze omgekeerde appeltaart, en sindsdien is het een geliefde lekkernij geworden.

Recept tarte tatin

Ingrediënten:

  • 6 stevige appels (bijv. Goudreinet, Jonagold of Elstar)
  • 150 g suiker
  • 50 g roomboter, op kamertemperatuur
  • 1 rol bladerdeeg (vers of uit de vriezer)
  • 40 ml water
  • Snufje zout

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in kwarten.

Karamel maken:
Neem een ovenbestendige pan (bijv. een gietijzeren pan) en voeg de suiker en het water toe.
Verwarm op middelhoog vuur zonder te roeren, totdat de suiker begint te smelten en een licht gouden kleur krijgt.
Voeg de boter toe en roer voorzichtig tot een gladde karamel ontstaat.

Appels toevoegen:
Leg de appelkwarten in de karamel, met de bolle kant naar beneden.
Laat de appels ongeveer 10-15 minuten zachtjes koken, zodat ze de karamel goed opnemen en iets zachter worden.

Bladerdeeg toevoegen:
Rol het bladerdeeg uit en snijd een cirkel die iets groter is dan de pan.
Leg het bladerdeeg over de appels en stop de randen voorzichtig in de pan.

Bakken:
Plaats de pan in de voorverwarmde oven en bak de tarte tatin ongeveer 30-35 minuten, of totdat het bladerdeeg goudbruin en knapperig is.

Serveren:
Haal de pan uit de oven en laat de taart een paar minuten rusten. Plaats een groot bord over de pan en keer de tarte tatin voorzichtig om. Serveer warm, eventueel met een bolletje vanille-ijs of een toefje slagroom. Smakelijk!

Tags dessert