“Niet slim”: fikse waarschuwing voor mensen die besparen op hun autoverzekering

Een auto kopen is één iets, hem op de baan houden een ander paar mouwen. Toch let je beter op van niet te besparen op noodzakelijke onderdelen van je verzekering.
Een auto kopen kost al veel geld, maar hem onderhouden, verzekeren en iedere keer voltanken kost nog veel meer. Toch kiezen mensen vaak om te besparen op de verzekering.
Wie een omniumverzekering pakt zit veilig als er schade aan je wagen is door derden. Maar als je die niet hebt, heb je beter een verzekering met rechtsbijstand.
Een man werd op de ring van Antwerpen aangereden door een Nederlandse vrachtwagen die wegvluchtte. Hij heeft de aanrijding op dashcam, maar omdat hij geen rechtsbijstand heeft, komt zijn verzekering niet tussen.
De schade liep op tot maar liefst 7.000 euro. “De verplichte autoverzekering dekt niet alles”, waarschuwt de ombudsman voor Verzekeringen, Laurent de Barsy.
“Ze dekt enkel schade die je aan anderen veroorzaakt. Voor eigen schade, zoals een kapotte spiegel of een bluts door een vluchtmisdrijf, heb je een omniumverzekering en rechtsbijstand nodig.”
Toch hebben veel mensen geen rechtsbijstand in hun autoverzekering, omdat het niet verplicht is. “Veel mensen nemen die verzekering niet om geld te besparen, maar dat is eigenlijk niet slim. Zo’n verzekering kan belangrijk zijn en een basisversie kost ook niet zoveel.”
De kostprijs voor rechtsbijstand in je autoverzekering ligt bij de meeste verzekeraars tussen de 80 tot 150 euro per jaar.