Marc Van Ranst trekt duidelijke conclusie: "Daar sta je dan als antivaxxer..."

door: STS
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Professor Marc Van Ranst heeft via zijn account op X, het vroegere Twitter, een onderzoek uit Nederland gedeeld. Dat ging over ondersterfte en oversterfte tijdens de coronajaren.

"Onder mensen uit de algemene bevolking zonder COVID-19-vaccinatie was er in 2021 en 2022 sprake van flinke oversterfte; er overleden veel meer mensen dan verwacht op basis van eerdere jaren. Onder gevaccineerde mensen was er juist sprake van ondersterfte; er overleden minder mensen dan verwacht", stelt het onderzoek.

"In de groep kwetsbare mensen - ouderen en mensen met chronische aandoeningen als COPD, diabetes of hart- en vaatziekten - is er bij zowel ongevaccineerden als gevaccineerden sprake van oversterfte; de oversterfte was hoger onder kwetsbare ongevaccineerden dan kwetsbare gevaccineerden."

"De hoge vaccinatiegraad heeft waarschijnlijk veel overlijdens voorkomen, met name onder de genoemde kwetsbare groepen."

"Desinformatieverspreiders verdienen een sneer"

"Nederlands onderzoek toont aan dat er in 2021 en 2022 ONDERsterfte was bij COVID-19-gevaccineerden en OVERsterfte bij ongevaccineerden. Daar sta je dan als antivaxxer...", schreef Van Ranst op X.

Een volger reageerde: "Het is goed dat dit onderzoek breed wordt gedeeld. Maar een sneer naar andersdenkenden is niet nodig."

Van Ranst antwoordde: "Dat heeft niets met 'andersdenkenden' te maken. Dit heeft alles te maken met desinformatieverspreiders. En ja, die verdienen een sneer. Welverdiend."