Marc Van Ranst heeft belangrijke informatie over vaccin AstraZeneca: "En heb het zelf ook genomen..."

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Marc Van Ranst zet de puntjes op de i nadat bekend raakte dat het farmaceutische bedrijf AstraZeneca zijn coronavaccins van de markt haalt. Dat heeft niets te maken met de zeer zeldzame bijwerkingen ervan, zegt de viroloog.

Een gebruiker van het sociale medium X schreef een bericht aan Marc Van Ranst. Dat klonk als volgt: "U pleit ervoor om verder te gaan met Astrazeneca, ondanks dat het wereldwijd van de markt gehaald wordt door de bijwerkingen."

De viroloog antwoordde: "Ik denk dat u een paar dingen door elkaar haalt: toen er een tekort was aan vaccins en toen het AstraZeneca-vaccin volledig goedgekeurd en op de markt was, heb ik aangeraden om het te gebruiken. Meer nog, ik heb het zelf genomen."

"Het is van de markt genomen omdat er momenteel heel weinig AstraZeneca-vaccins werden verkocht en er mRNA-vaccins zijn die beter werken omdat ze gemakkelijker aan nieuwe varianten kunnen worden aangepast."

Nevenwerkingen

"Het is dus niet van de markt genomen omwille van nevenwerkingen. Die nevenwerkingen waren, net zoals bij de andere vaccins, heel erg zeldzaam. Het heeft dus geen zin om het AstraZeneca-vaccin vandaag aan te raden: het is niet meer te koop."