Steven Van Gucht duidelijk “Niet ondenkbaar dat dit jaar nog een nieuwe variant van het coronavirus opduikt”

door: PMN
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Er komt in het najaar opnieuw een vaccinatiecampagne voor het coronavirus. In totaal zijn er twee miljoen vaccins beschikbaar. Voor risicogroepen is het zeker aan te raden om je te laten vaccineren.

De nieuwe vaccinatiecampagne start op 23 september, meldt viroloog Steven Van Gucht. Je hebt geen doktersvoorschrift nodig voor het coronavaccin. Je kunt terecht bij je apotheker, huisarts, gynaecoloog, vroedvrouw of thuiszorgverpleegkundige om je vaccin te laten toedienen.

Het valt Van Gucht op dat het coronavirus momenteel hard circuleert. “Er is vrij veel circulatie voor deze tijd van het jaar,” legt de viroloog uit aan Het Laatste Nieuws. “Normaal circuleren er eind augustus nauwelijks virussen, maar corona is toch redelijk aanwezig.”

Op 23 september start de nieuwe vaccinatiecampagne tegen het coronavirus

Er worden nog steeds tests uitgevoerd. “We weten dat uit de analyse van afvalwater en uit positieve tests in de ziekenhuizen. De impact is weliswaar beperkt: af en toe belanden er ernstig zieken in het ziekenhuis en overlijdt er iemand, maar dat gebeurt ook met andere virussen, onder andere de griep.”

Van Gucht verwacht dat er dit jaar nog een nieuwe variant van het coronavirus opduikt. “Stilaan nemen KP.2 en KP.3 de overhand. Het is niet ondenkbaar dat er dit najaar een nieuwe variant opduikt. In die zin zal een vaccin altijd een beetje achterlopen, maar dat is geen groot probleem.”

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp