Nieuwe vaccinatie tegen corona op komst: Dit moet je erover weten

door: STS
Vaccin
Afbeelding bron: Photonews

Ook dit najaar wordt er opnieuw gevaccineerd tegen het coronavirus. Het Departement Zorg heeft de vaccinatoren, zoals de huisartsen, op de hoogte gebracht.

Er zal gevaccineerd worden tegen COVID-19 in de maanden september en oktober, laat de huisartsenvereniging Domus Medica weten.

"Dat wil zeggen dat er net als vorig jaar een korte overlap is met de aanbevolen vaccinatieperiode voor griep (oktober-november). De gelijktijdige toediening van beide vaccins is dus mogelijk en dan bij voorkeur tussen 15 en 31 oktober."

De herfstvaccinatie is gericht op personen van 65 jaar of ouder, personen die langdurig in een zorgvoorziening verblijven, personen met een immuunstoornis of hiermee samenwonend, mensen die in de zorgsector werken, mensen met obesitas (BMI ≥40) en personen met onderliggende gezondheidsproblemen zoals long-, hart-, lever- of nieraandoeningen, aandoeningen zoals diabetes type 1 en 2 en neuromusculaire aandoeningen.

Zwangere vrouwen

"Enkel voor zwangere vrouwen zal er dit jaar geen algemene aanbeveling voor het vaccineren tegen COVID-19 komen. Voor sommige zwangere vrouwen met een verhoogd risico kan vaccinatie wel aangewezen zijn."

Welk vaccin wordt er gebruikt?

Het vaccin dat in Vlaanderen gebruikt zal worden is het Comirnaty JN.1 vaccin van Pfizer/BioNTech. Dit werd aanbevolen door het Europees Geneesmiddelenbureau.

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp