Rijbewijs behalen met rijschool of met begeleider: Wat is het verschil, wat gaat het snelst? Expert geeft antwoord

door: STS
Rijschool - leerling-bestuurder
Afbeelding bron: Photonews

Wat zijn de verschillen tussen je rijbewijs behalen met een rijschool of met een begeleider? En welke manier is het snelst?

Aan Hajo Beeckman, verkeersspecialist bij de VRT, werd op Radio2 deze vraag gesteld. "Op zich is er geen verschil. De kans is groter dat je sneller je rijexamen gaat halen met de rijschool, omdat je meer oefent met de rijschool zelf. Dat geeft een betere kans op slagen."

"Maar in principe, of je nu met een begeleider of met de rijschool werkt, kan je vanaf vijf maanden na het behalen van het theoretisch examen proberen je rijbewijs af te leggen."

Rijbewijs behalen met rijschool

"Dus dat maakt op zich geen verschil uit. Het verschil zit hem in het feit dat als je met een voorlopig rijbewijs gaat werken zonder begeleider, dus met een rijschool, je eerst wel 20 uur rijles moét volgen en daar gemiddeld 1.400 euro voor moet betalen. Dan krijg je een rijbewijs dat achttien maanden geldig is. Binnen die termijn moet je dan je examen afleggen."

Rijbewijs behalen zonder rijschool

"Rij je zonder rijschool, maar met bijvoorbeeld je moeder of vader als begeleider, dan is je voorlopig rijbewijs wel 36 maanden geldig. Je krijgt eigenlijk wat meer tijd om te oefenen. Je kan twee begeleiders kiezen, en mag dan enkel met die mensen gaan oefenen. De begeleiders moeten met hun naam vermeld staan op het voorlopig rijbewijs."

"Slaag je twee keer niet voor je praktisch rijexamen als je geen rijschool gevolgd hebt, moet je verplicht toch naar de rijschool. Dat is dan voor een uur of zes, minimum. Dat kost doorgaans een 400 of 500 euro. Daarna kan je opnieuw proberen om het examen af te leggen."

Rijbewijs behalen met rijschool en begeleider

"Je kan ook voor de middenweg kiezen. Je kiest voor een voorlopig rijbewijs met begeleider, maar je gaat toch zes uur naar de rijschool. Zo krijg je toch ook de basis mee van professionals. En het voordeel is dat je die lessen als begeleider gewoon mee kan volgen op de achterbank."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp