Deze rijbewijzen en reispassen bekomen wordt veel gemakkelijker

door: STS
rijbewijs
Afbeelding bron: Photonews

Een proefproject waarbij mensen makkelijker aan bepaalde administratieve documenten kunnen geraken, heeft een positieve evaluatie gekregen. Andere lokale besturen tonen nu interesse erin.

Het gaat om een digitale kluis, die een jaar lang werd uitgetest in Aalter. Deze digitale kluis heeft als voordeel dat je geen afspraak meer hoeft vast te leggen bij de gemeente om bepaalde administratieve documenten af te gaan halen.

De documenten worden door de gemeente in de digitale kluis gestoken, en burgers kunnen die gaan ophalen wanneer ze maar willen. De kluis is beveiligd via de digitale identificatie-app itsme, zodat niemand anders met je documenten aan de haal kan gaan.

Gebruikers geven systeem goede score

"De gebruikers geven het systeem 4,5 op 5 voor efficiëntie en gebruiksvriendelijkheid", vertelde schepen Mathias Van de Walle aan VRTNWS.

Het succes zorgt ervoor dat andere gemeenten interesse tonen. Voorlopig kan je wel enkel voorlopige rijbewijzen of een eerste internationaal paspoort afhalen aan de kluis. "Identiteitskaarten zijn nog niet mogelijk, omdat de gemeente een vingerafdruk nodig heeft bij de aflevering. En voor een tweede internationaal paspoort moet het eerste vernietigd worden."

Volg Redactie24 nu op Instagram