Stuurt dit land straks bussen vol asielzoekers naar België? "Gaan ons niet laten afdreigen en chanteren"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Hongarije dreigt ermee bussen vol met asielzoekers naar ons land te sturen. Het land weigert zijn deel te doen wat betreft de opvang en kreeg van Europa daar al een boete van 200 miljoen euro voor. Als we gedwongen worden, sturen we de asielzoekers met een enkel ticket naar Brussel, zegt Hongarije.

"Het is eerst en vooral stoere praat voor de achterban in Hongarije. Maar we kunnen niet uitsluiten dat zij dit ook werkelijk gaan uitvoeren. Als Hongarije dit zou doen en bussen richting Brussel zou sturen, dan moeten wij actie ondernemen", zei staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor in 'Terzake'.

"Het is absoluut onaanvaardbaar dat Orbán hiermee dreigt. Wij zullen dit niet laten gebeuren. Ik zal niet accepteren dat Orbán politieke spelletjes komt spelen op ons grondgebied. En dan nog op de kap van mensen die zo valse hoop, valse beloften krijgen."

Afdreigen en chanteren

"We nemen het absoluut ernstig. We hebben onmiddellijk contact opgenomen met de Europese Commissie, die dit ook zeer ernstig neemt."

"We hebben gevraagd om kordaat op te treden, en we zullen dat ook zelf doen. Wanneer die bussen hier zouden toekomen, moeten die tegengehouden worden en teruggestuurd worden. We kunnen ons niet zomaar laten afdreigen en chanteren met dergelijke politieke spelletjes."