Renoveren dreigt nog duurder te worden

door: PMN
gras, woning, huis, zomer
Afbeelding bron: Pixabay

De onderhandelaars hadden het plan om de verbouwregels te versoepelen; van dat plan blijft nog maar weinig overeind. Het water tussen de coalitiepartners N-VA, Vooruit en CD&V blijkt te diep te zijn.

Als het aan de onderhandelaars ligt, blijft de renovatieplicht overeind. Het oorspronkelijke plan was zelfs om de regels omtrent renoveren te versoepelen, maar de onderhandelaars slagen er niet in om tot een akkoord te komen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Het resultaat is dat alles zal blijven zoals het nu is.

Dit betekent dat wie een oude woning koopt met een ongunstig energielabel, nog altijd binnen de vijf jaar moet renoveren om tot energielabel D te komen. Vanaf 2028 wordt dat energielabel C, en later nog B. Om uiteindelijk naar A te gaan, dringt niemand van de onderhandelaars op aan.

Het BTW-tarief voor renoveren dreigt van 6 naar 9% te gaan

Er komt wel één belangrijke verandering: woningen die volledig fossiel- of emissievrij verwarmen, mogen bij energielabel C blijven. Zonneboilers, warmtepompen en zonnepanelen zouden op een btw-verlaging kunnen rekenen van 21% naar 9%. Maar tegelijkertijd zou het btw-tarief voor renovaties van 6% naar 9% gaan.

Dat staat in de nota van federaal formateur Bart De Wever (N-VA). Het zijn allemaal voorstellen. Uit de nota is er nog niets definitiefs.