Slecht nieuws, dit wordt in 2025 duurder: "Een verkeerde beslissing, een verkeerd signaal"

door: STS
termijnrekening sparen bank intrest
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Een maatregel van de nieuwe Vlaamse regering gaat voor veel mensen gevolgen hebben. Vanaf volgend jaar wordt een huis kopen, met de bedoeling het daarna grondig te renoveren, duurder.

Volgend jaar worden de registratierechten voor de aankoop van de enige eigen woning verlaagd, van 3% naar 2%. Maar de registratierechten voor wie een huis koopt met het oog op grondige renovatie worden ook op 2% gebracht, terwijl je momenteel nog 1% betaalt.

"Stel: je koopt een huis van 250.000 euro, dat je zeer grondig gaat renoveren. Vandaag betaal je in plaats van 3% registratierechten - of 7.500 euro - slechts 1%, oftewel 2.500 euro. Vanaf 2 januari wordt dat 2%, en zo dus 5.000 euro", viel te horen op VTM.

Kritiek op beslissing van Vlaamse regering

"Het is één van de maatregelen van de nieuwe Vlaamse regering die eigenlijk in de verkeerde richting gaan en het verkeerde signaal geven", zei Steven Lannoo van de Vlaamse Architectenorganisatie op de commerciële zender.

"Ze gaan ons wegleiden van het uitvoeren van grondige renovaties, en het zijn net die grondige renovaties die we nodig hebben om ons woningbestand in de komende decennia toekomstbestendig te maken."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp