Lagere registratierechten op komst, maar loont het de moeite? Hoeveel bespaar je als je een woning koopt?

door: MRO
aankoop woning
Afbeelding bron: Unsplash

De nieuwe Vlaamse regering zal werk maken van lagere registratierechten. Die zullen gelden voor de enige en eigen woning. Hoeveel zal iemand die een woning koopt besparen?

De bedoeling van de Vlaamse regering is goed, de registratierechten voor de aankoop van de enige eigen woning verlagen. Maar de vraag blijft of de ingreep voldoende zal zijn om ervoor te zorgen dat daadwerkelijk meer mensen een eigen woning kunnen aankopen.

De registratierechten voor de enige eigen woning bedragen momenteel 3 procent. Dit zal verlaagd worden naar 2 procent. Laat ons dit omzetten in een concreet voorbeeld om naar de werkelijke impact te kijken.

Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg de gemiddelde prijs van een appartement in Vlaanderen 279.811 euro. Wie deze woning nu aankoopt betaalt 3 procent registratierechten ofwel 8.394 euro.

Wanneer de nieuwe regeling ingaat en de registratierechten dalen naar 2 procent, betaalt de koper 5.596 euro. Dat zou dus een verschil maken van 2.798 euro.

Elke euro die de koper minder aan de overheid moet betalen maakt een verschil, maar of dat bedrag voldoende groot is om ervoor te zorgen dat nu echt meer mensen een eigen woning zullen kunnen kopen, durven we toch te betwijfelen.