Vrouw maakt fout met contactlenzen: Binnen de twee weken blind

door: STS
Oogprobleem
Afbeelding bron: Instagram.com/rachelprochnow/

Een vrouw is blind geworden aan één oog nadat ze een grote fout maakte met haar contactlenzen. Ze moest een operatie ondergaan om haar zicht gedeeltelijk terug te krijgen.

Rachel Prochnow uit Austin, in de Amerikaanse staat Texas, deed vorig jaar iets wat ze al talloze keren gedaan had: een douche nemen zonder haar contactlenzen te verwijderen.

Wat daarna begon als een lichte irritatie in haar rechteroog, werd snel erger. "De pijn doet bevallen verbleken, het is onwerkelijk", citeert de Daily Mail de vrouw. Binnen de twee weken was ze volledig blind aan die kant.

Parasiet in oog

Artsen vertelden haar dat een parasiet die in water voorkomt in haar oog was terechtgekomen, wellicht tijdens het douchen. De parasiet had zich in het tere weefsel genesteld en acanthamoeba keratitis veroorzaakt, een infectie van het hoornvlies.

De vrouw, die sinds haar twaalfde al lenzen droeg en wist hoe ze er veilig mee moest omgaan, zegt nooit geweten te hebben dat douchen, zwemmen of een bad nemen met haar lenzen in tot een infectie kon leiden.

Hoornvlies aangetast

"De acathamoeba parasiet, een eencellig micro-organisme, tast het hoornvlies aan, de heldere, buitenste laag van het oog. Als je contactlenzen draagt, kunnen er microscopisch kleine scheurtjes ontstaan in deze laag, waarin de acanthamoeba parasiet kan binnendringen", weet de tabloid.

"Als de parasieten met succes in je hoornvlies terechtkomen, kunnen ze zich vermenigvuldigen en verspreiden en zo oogpijn, roodheid, wazig zicht, lichtgevoeligheid en tranende ogen veroorzaken. Uiteindelijk kan dit leiden tot blindheid."

Transplantatie, medicatie en oogdruppels

Als dokters dit op tijd vaststellen, kan het makkelijk behandeld worden met oogdruppels. Maar dat geluk had Prochnow niet. Vijf verschillende artsen gaven haar allemaal een verkeerde diagnose. Ze moest uiteindelijk geopereerd worden en onderging een hoornvliestransplantatie.

De operatie verliep goed. Daarna moest de vrouw nog zware medicatie nemen en gedurende drie maanden elke dertig minuten oogdruppels toedienen. Ze kon eerst enkel nog licht en handbewegingen zien, nu kan ze grootste letters op het bord bij de oogarts lezen. Haar zicht is verre van perfect, maar dat kan ze corrigeren met een bril.