Vrouw sterft bij maagverkleining in Turkije: "Chirurg ging in de fout"

door: STS
Emma
Afbeelding bron: Facebook.com/emma.morrissey.9655

Een vrouw van in de veertig is gestorven tijdens een maagverkleiningsoperatie. Ze laat twee kinderen na.

De 44-jarige Emma voldeed niet aan de criteria om een maagverkleining te laten uitvoeren in het Verenigd Koninkrijk. En dus trok ze via de Britse organisatie Regenesis naar een privékliniek in Turkije.

Ze liet de ingreep daar uitvoeren maar overleed ten gevolge van inwendige bloedingen nadat een chirurg haar buik had geperforeerd met een van zijn instrumenten.

Het Coroners' Court van Cheshire, een rechtbank die verantwoordelijk is voor het onderzoeken van de oorzaken en omstandigheden van sterfgevallen, voert een onderzoek.

"Regenesis vertrouwde op de eigen gezondheidsverklaring van patiënten. De reeks gezondheidsgerelateerde vragen die gesteld werden voor de doorverwijzing naar het privéziekenhuis in Turkije waren onduidelijk", citeert The Sun.

"Er was geen bewijs dat er een standaardformulier was opgesteld door een medisch getrainde bron en er waren geen vragen over de familiegeschiedenis van medische aandoeningen."

"Er is geen bewijs van een onderzoek naar het overlijden, terwijl het bedrijf geïnformeerd werd dat het overlijden veroorzaakt werd door de chirurg, tijdens de ingreep."

"In Turkije werd genoteerd dat het om een natuurlijk overlijden ging. Maar de omstandigheden, met de inwendige bloedingen in de buik, veroorzaakt door een instrument, maken dit geen natuurlijk overlijden."

Bovendien liep er ook het een en ander mis met het lichaam van de overledene. "Het balsemproces voor de repatriëring van Turkije naar het Verenigd Koninkrijk was ontoereikend, waardoor Emma's lichaam tijdens het vervoer het risico liep op infectie. Dit vormde een risico op ontbinding en een gezondheidsrisico voor de mensen die haar lichaam in het VK ontvingen."

"Regenesis moet actie ondernemen om overlijdens te vermijden in de toekomst." Het bedrijf moet nu voor 30 oktober reageren.