Bijna 80.000 Belgen per jaar krijgen kanker: "Doe deze zaken om kanker te vermijden"

door: STS
Ziekenhuis
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

In 2023 hebben 78.416 Belgen te horen gekregen dat ze kanker hebben. Het gaat om een record, maar daar zijn logische verklaringen voor.

De kankers die het vaakst worden vastgesteld zijn prostaatkanker, borstkanker, longkanker en dikkedarmkanker. Deze maken bijna de helft van de diagnoses uit.

Het aantal kankergevallen stijgt. "Het cijfer ligt hoog omdat enerzijds onze bevolking groeit, de populatie wordt groter", zei Liesbet Van Eycken, directeur van de Stichting Kankerregister, op VRT 1.

"Anderzijds hebben we te maken met de vergrijzing; mensen worden ouder. En het risico op kanker neemt toe met de leeftijd. Daardoor zien we het aantal gevallen altijd de hoogte in schieten. En als we actief gaan screenen en opsporen, draagt dat ook bij aan de verhoging van de aantallen."

We sterven wel minder snel aan kanker. Tien jaar geleden was vijf jaar na de diagnose 60% van de patiënten nog in leven, nu is dat 70%. "Dat heeft natuurlijk te maken met het feit dat longkanker bij mannen minder voorkomt. Anderzijds is de behandeling erop vooruitgegaan, hebben we betere technieken voor chirurgie en voor radiotherapie. Er is ook de chemotherapie, die voor een doorbraak heeft gezorgd met de immunotherapie."

Gezondheidstips om kanker te vermijden

40% van de kankers is vermijdbaar. "Niet roken, niet te veel drinken, goed bewegen, de zon vermijden en deelnemen aan screeningsprogramma's voor borstkanker, baarmoederhalskanker en dikkedarmkanker", raadt Van Eycken aan.