Wie veel van deze producten eet loopt groot risico: "Meer kans op kanker en vroegtijdig overlijden"

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay

Wie veel ultrabewerkt voedsel eet, loopt een grotere kans op een aantal medische aandoeningen. Kant-en-klare maaltijden, frisdranken, charcuterie, smeerpasta's, koekjes... Al deze producten zorgen voor een groter risico op allerlei gezondheidsproblemen.

Volgens een nieuwe overkoepelende internationale studie zorgt ultrabewerkt voedsel voor 50% meer kans op hart- en vaatziekten, 12% meer kans op allerlei kankers en 22% meer kans op depressies. Je loopt bovendien 21% meer kans om vroegtijdig te overlijden.

Wereldwijd heeft nu één op de acht mensen obesitas. Dat is twee keer meer dan dertig jaar geleden. In België gaat het om één op de vijf volwassenen. Tevens is 8% van de kinderen obees. "We weten dat onze levensstijl niet optimaal is. We bewegen te weinig en ons voedingspatroon is niet altijd juist aangepast", zei Inge Gies van de Kinderobesitaskliniek in het UZ Brussel op VTM.

"Bij kinderen zien we een sterkere stijging wereldwijd, omdat we ons er vaak nog te weinig van bewust zijn dat obesitas bij kinderen ook al een probleem is. En dat die kinderen er niet zomaar gaan uitgroeien, maar dat we eigenlijk dan ook al sneller in actie moeten schieten."