Opvallende toename van leverkanker, en vooral bij dit geslacht: Professor geeft verklaring

door: STS
Ziekenhuis - infuus
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

De laatste twintig jaar is het aantal Belgen dat te horen kreeg leverkanker te hebben fors toegenomen. Het gaat om een verdubbeling.

In 2022 ging het om 1.330 diagnoses van leverkanker, zo blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie. Professor Chris Verslype, leverspecialist in het UZ Leuven, werd op VTM gevraagd naar de oorzaken van de opmerkelijke stijging.

"Naarmate men ouder wordt, neemt de kans op leverkanker ook toe. Een tweede zaak is dat we onze patiënten met een bestaande leverziekte heel goed kunnen helpen. Met een aantal klachten die vroeger onmogelijk waren om te behandelen; zware bloedingen, infecties... Maar naarmate men langer leeft met een leverziekte vergroot ook de kans dat men daar een leverkanker in ontwikkelt."

Minder gezonde levensstijl

Opvallend: meer dan 70% van de leverkankerdiagnoses wordt bij mannen gesteld. "We hebben te maken met de hormonale situatie van de man, maar ook waarschijnlijk met de levensstijl. Een minder gezonde levensstijl, eventueel wat meer gebruik van alcohol en dergelijke... Mannen vertonen over het algemeen wat meer risicogedrag."

Eerder gaf een experte in een artikel dat we brachten al antwoord op de vraag of koffie slecht is voor je lever.

Tags lever kanker