Is koffie slecht voor je lever? Experte geeft antwoord

door: STS
Ontbijt - brood - koffie
Afbeelding bron: Pixabay

Een koffie bij het opstaan, of bij het vieruurtje, het is voor veel mensen een dagelijkse traditie. Maar is koffie wel goed voor je lever?

Leverarts Sarah Raevens (UZ Gent) is een expert wanneer het aankomt op de werking van onze lever. Zij weet perfect wat goed en slecht is voor dit orgaan. Samen met enkele collega's heeft ze nu een boek geschreven over het onderwerp.

'De lever. Alles wat je moet weten over dit levensbelangrijke orgaan', is de titel van het boek, waar naast Raevens ook Hans Van Vlierberghe, Anja Geerts, Xavier Verhelst, Helena Degroote en Lore Hoof aan meewerkten.

Naar aanleiding van de verschijning van dit boek had Raevens een gesprek met De Morgen. In dat interview werd haar gevraagd naar de effecten van koffie op de lever. Of koffiefans zich zorgen moeten maken? "Nee, absoluut niet", klonk het antwoord. "Het is ook zo’n hardnekkig idee dat niet klopt. Mogelijk is koffie zelfs goed voor je lever."

"Observaties bij mensen met levercirrose die leverkanker kregen, leren dat wie dagelijks koffie dronk minder risico liep om leverkanker te ontwikkelen. Dat wil niet zeggen dat je per se koffie moet gaan drinken, want het is geen solide studie, maar een observatie die terugkijkt in de tijd. Maar koffie is zeker niet schadelijk."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp

Tags koffie lever