Een late kop koffie schaadt je slaapkwaliteit: Feit of fabel?
Veel mensen maken zich zorgen over het drinken van koffie in de avond. Men zegt vaak dat het drinken van een kop koffie in de late uurtjes je wakker houdt en een goede nachtrust in de weg staat.
De effecten van koffie op je slaap variëren sterk van persoon tot persoon. Voor sommige mensen kan een kopje koffie voordat ze naar bed gaan inderdaad de slaap verstoren, terwijl anderen er geen problemen van ondervinden.
Schaadt koffie drinken voor het slapen gaan je nachtrust?
Cafeïne, een belangrijk bestanddeel van koffie, is een natuurlijk stimulerend middel dat het centrale zenuwstelsel beïnvloedt. Het kan de productie van melatonine, het hormoon dat onze slaapcyclus regelt, beïnvloeden.
Of je gevoelig bent voor cafeïne kan genetisch bepaald zijn. Als je dus gevoelig bent voor cafeïne, kan het drinken van koffie in de avonduurtjes de nachtrust inderdaad verstoren.
Een andere belangrijke factor om in overweging te nemen is de timing van het koffie drinken. Het effect van cafeïne piekt ongeveer 1 tot 2 uur na consumptie en kan tot 6 uur na inname sporen achterlaten in het lichaam.
Er zijn echter ook studies die aantonen dat een beetje cafeïne vlak voor het slapengaan geen significante invloed heeft op de slaapkwaliteit. Dit is vooral waar voor mensen die regelmatig en in kleine hoeveelheden koffie drinken. Je lichaam went als het ware aan de regelmatige inname van cafeïne.
Om het eenvoudig te stellen, als je merkt dat het drinken van koffie in de avond je slaap nadelig beïnvloedt, dan is het geen goed idee om ‘s avonds nog koffie te drinken.
Als je echter geen nadeel ondervindt, blijf dan gerust je kop koffie in de avond drinken. Het behoort dan tot jouw ritueel om de dag mee af te sluiten.
De bewering dat je geen koffie mag drinken in de avond omdat het ervoor zorgt dat je moeilijk in slaap raakt, is dus niet noodzakelijkerwijs waar. Het hangt sterk af van persoonlijke factoren en je tolerantie voor cafeïne.