Politie waarschuwt voor deze online oplichting: Reeds tienduizenden slachtoffers

door: MRO
Fraude oplichting phishing
Afbeelding bron: Shutterstock.com

De Federale Politie waarschuwt voor de 'man-in-the-middle'. Steeds meer mensen worden slachtoffer van deze vorm van oplichting. In 2022 werden hier volgens de cijfers van de parketten liefst 41.000 Belgen het slachtoffer van.

In de digitale wereld van vandaag is cyberveiligheid van cruciaal belang. Een van de meest verraderlijke vormen van cyberaanvallen is de 'Man-in-the-Middle' (MitM) aanval. Deze aanval vindt plaats wanneer een hacker zich ongemerkt tussen twee partijen inschakelt, vaak  tussen een gebruiker en een financiële instelling. 

Een crimineel stuurt een bericht dat echt lijkt en waarin een link staat naar een vervalste website van je bank, die sprekend lijkt op de echte. Het slachtoffer wordt daarbij aangezet om op de link te klikken en in te loggen. 

Wanneer de gebruiker inlogt op deze vervalste website, onderschept de 'man-in-the-middle' de inloggegevens. Met deze inloggegevens logt de hacker dan in bij jouw financiële instelling en doet overschrijvingen in zijn voordeel.

Bescherm je tegen 'Man-in-the-middle'-aanvallen

Om zich tegen MitM-aanvallen te beschermen, is het belangrijk om waakzaam te zijn. Enkele waarschuwingssignalen zijn ongevraagde berichten die dringend lijken, dwang bevatten, of aantrekkelijke voordelen beloven. Ook spelfouten en vreemde zinswendingen in de berichten kunnen duiden op poging tot oplichting.

Het controleren van de domeinnaam van websites en het e-mailadres van de afzender is ook cruciaal om de authenticiteit te verifiëren. Naast persoonlijke waakzaamheid, is het vermijden van openbare wifi-netwerken zonder wachtwoord een goede praktijk, aangezien hackers deze kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot uw gegevens. 

De Federale Politie geeft op haar website meer informatie over hoe je je kan beschermen tegen cyberaanvallen.