Steven Van Gucht vreest problemen: "Virus ontwikkelt zich, dit moet alarmsignaal zijn"

door: STS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Op steeds meer melkveebedrijven in de Verenigde Staten wordt het vogelgriepvirus vastgesteld. Dat baart Steven Van Gucht zorgen.

Het H5N1-virus wordt aangetroffen in de melk van besmette koeien, en er is een geval waarbij het virus in het vlees werd aangetroffen. Dat liet Marc Van Ranst onlangs weten.

Een nieuwe studie van het wetenschappelijke blad Nature toont nu aan dat het virus zich ook kan binden aan zoogdiersuikers die zich in de bovenste luchtwegen bevinden: in de neus, de keel en de luchtpijp.

"Dat is toch wat onrustwekkend", vertelde viroloog Steven Van Gucht aan Het Laatste Nieuws. "Als het virus in deze delen terechtkomt, kan het in theorie makkelijker verspreid worden. Als je bijvoorbeeld hoest of niest, kan het bij iemand anders belanden."

Komt er nieuwe pandemie?

Van Gucht verwacht momenteel geen nieuwe pandemie, maar vindt wel dat er in de Verenigde Staten ingegrepen moet worden. "Voordat het virus zich ook effectief aan mensen begint aan te passen. De studie toont aan dat het virus zich aan het ontwikkelen is. Dit moet een alarmsignaal zijn", vertelde hij aan de krant.

Volg Redactie24 nu op Instagram