"Niet OK om bevolking hiermee daver op het lijf te jagen"

door: STS
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Professor Marc Van Ranst heeft via sociale media gereageerd op de nieuwste ontwikkelingen rond het vogelgriepvirus. Hij vindt dat er niet gepanikeerd moet worden.

De Wereldgezondheidsorganisatie gaf een update over H5N1, de wetenschappelijke benaming van het vogelgriepvirus. Sommige media schreven dat de WHO "enorm bezorgd" was. Er was ook sprake van een "buitengewoon hoog" sterftecijfer bij mensen die het vogelgriepvirus opliepen.

Viroloog Marc Van Ranst zette op X de puntjes op de i. "We moeten dit relativeren: het gaat over 889 gevallen en 463 doden over een periode van meer dan 20 jaar. En niet op één jaar, zoals nu verkeerdelijk in de media gerapporteerd werd. Ten tweede zien we natuurlijk enkel de ernstige gevallen en niet de minder ernstige manifestaties."

"Het feit dat H5N1 de laatste tijd steeds gemakkelijker zoogdiersoorten infecteert is iets waar wetenschappers bezorgd over horen te zijn, maar het is niet OK om de algemene bevolking hiermee de daver op het lijf te jagen. Dit is nooit nodig."

Vaccins

Intussen wordt er achter de schermen hard gewerkt aan middelen tegen het vogelgriepvirus. "Er wordt gewerkt aan H5N1 griepvaccins, en we kennen ook antivirale middelen tegen deze griepvirussen", aldus Van Ranst nog.

Steven Van Gucht

Eerder reageerde ook viroloog Steven Van Gucht op het nieuws over het vogelgriepvirus. Hij legde ook uit wat er ons te wachten staat indien het virus ooit van mens op mens zou overspringen.

Volg Redactie24 nu op Instagram