Voor het eerst mens gestorven aan bekend virus: Steven Van Gucht vraagt alert te zijn

door: PMN
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Steven Van Gucht vraagt om alert te blijven. Voor het eerst heeft een bekend virus ook een menselijk slachtoffer gemaakt.

In Mexico is een 59-jarige overleden ten gevolge van het subtype H5N2 van de vogelgriep. Het is de eerste keer dat een mens overlijdt ten gevolge van vogelgriep. De man is op 24 april overleden in Mexico-Stad.

Volgens de familie van de man is hij niet in aanraking gekomen met besmet pluimvee, toch liep hij het virus op. “Ze zullen goed moeten onderzoeken hoe hij in aanraking is gekomen met het virus”, merkt viroloog Steven Van Gucht op bij VRTNWS.

Voor het eerst is er een mens gestorven als gevolg van de vogelgriep

“Af en toe gebeurt het wel dat een mens besmet wordt zonder met de dieren in aanraking te komen, vooral in Azië. Het gaat dan over alleenstaande gevallen, zonder dat het virus uitbreekt."

In Europa kennen we de H5N-variant. Is deze nieuwe variant dan wel besmettelijk voor de mens? “Op dit moment schatten we dat risico laag in”, stelt Van Gucht gerust.

Al raadt hij wel aan om waakzaam te blijven. "Als ze in ziekenhuizen een atypisch geval van een virale longontsteking binnenkrijgen, vragen we om een staal naar het onderzoekslabo te sturen. Dan kunnen we achterhalen waar dat virus vandaan komt. Zo hebben ze het virus bij het slachtoffer in Mexico ontdekt."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp