Pas op: Valse berichten over pensioenen, huur en belastingen gaan rond: "Zo proberen oplichters je vertrouwen te wekken"

door: STS
phishing
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Er zijn criminelen aan het werk die zich voordoen als diensten van de overheid. Ze sturen nepberichten naar mensen om hun gegevens te kunnen bemachtigen.

Safeonweb werd vorige week overspoeld met meldingen van phishingberichten die van overheidsdiensten afkomstig lijken te zijn, maar nep zijn. "We ontvingen meer dan 6.000 phishingberichten via verdacht@safeonweb.be."

De berichten lijken afkomstig van verschillende overheidsdiensten. Zo is er een bericht dat van mypension lijkt te komen, waarin een document met "een overzicht van uw aanvullend pensioen 2024" wordt aangeboden.

Een ander bericht heeft het over "een nieuw bericht van de Vlaamse Belastingdienst, waarin gevraagd wordt om "zo snel mogelijk informatie te verstrekken om uw belastingaangifte correct te kunnen verwerken".

Ook nep: een "belangrijk bericht betreffende uw digitale sleutels", zogezegd afkomstig van de Kruispuntbank van Ondernemingen. En dan zijn er nog twee berichten die van de Vlaamse overheid lijken te komen. In eentje gaat het over "richtlijnen fiscale aangifte inkomstenjaar 2023 - aangiftejaar 2024", in een ander over "tegemoetkoming in de huurprijs - Vlaamse huursubsidie".

Oplichters proberen vertrouwen te wekken

"Oplichters doen zich voor als organisaties die mensen kennen om vertrouwen te wekken", waarschuwt Safeonweb. "Bestudeer de URL's waarnaar je wordt doorverwezen en het e-mailadres van de afzender altijd zorgvuldig voordat je antwoordt."

"In de onderstaande voorbeelden kun je duidelijk zien dat het bericht niet is verzonden door de echte overheidsdienst."

Bericht
Afbeelding bron: Safe on web
Bericht
Afbeelding bron: Safe on web
Bericht
Afbeelding bron: Safe on web
Bericht
Afbeelding bron: Safe on web
Bericht
Afbeelding bron: Safe on web