Voor wie vandaag buiten komt: Neem deze voorzorgen bij huidige uv-Index van 5,3

door: WVDS
hittegolf zon
Afbeelding bron: Shutterstock.com

In de wereld van de meteorologie en de gezondheidszorg is de uv-index een maatstaf die we vaak tegenkomen. Maar wat betekent het eigenlijk als we lezen of horen dat de uv-index vandaag op 5,3 staat?

Wat is uv-straling precies en hoe werkt de uv-index?

Uv-straling, oftewel ultraviolette straling, maakt deel uit van het lichtspectrum dat wordt uitgestraald door de zon. Deze straling kan schadelijk zijn voor de huid en de ogen en speelt een grote rol bij het ontstaan van huidkanker. De uv-index is dus gecreëerd om een indicatie te geven van de kracht van deze potentieel schadelijke uv-straling.

Een uv-index van 5,3 is een maat voor de sterkte van de uv-straling. Het betekent dat het uv-gehalte in de atmosfeer redelijk hoog is en daarmee het risico op huid- en oogschade in de piekuren van de zon, als u zich onbeschermd buiten bevindt. De classificatie van de World Health Organization (WHO) stelt dat een uv-index tussen de 3 en 5 een ‘matig’ risiconiveau betekent. Maar bij een waarde van 5 tikt het al bijna de ‘hoog’ categorie aan, die begint bij 6.

Voorzichtigheid geboden bij uv-index van 5,3

Hoewel een uv-index van 5,3 niet het hoogste risiconiveau aangeeft, is het een waarde waarbij voorzichtigheid geboden is. Het betekent dat we zonbeschermingsmaatregelen moeten nemen.

Het dragen van beschermende kleding, het zoeken van schaduw in het midden van de dag, het dragen van een hoed die ook de ogen en de hals bedekt, en het toepassen van een zonnebrandcrème met een hoge factor zijn allemaal aan te raden.

Bescherm jezelf ook bij bewolkt weertype

Zelfs als het bewolkt is, kan een aanzienlijk deel van de uv-straling nog steeds de oppervlakte bereiken, dus deze voorzorgsmaatregelen zijn relevant, ongeacht de weersomstandigheden.

De uv-index is een nuttig hulpmiddel om ons te herinneren aan het belang van bescherming tegen de zon. Zelfs bij een ‘matige’ waarde van 5,3 is het verstandig om voorzichtig te zijn en maatregelen te nemen om onze huid en ogen te beschermen. Zo kunnen we genieten van het buitenleven zonder ons zorgen te maken over de mogelijke schadelijke effecten van uv-straling.