De vraag die iedereen zich moet stellen na het soldenshoppen van kleren

door: WVDS
shoppen voor etalage
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Nu het solden zijn, komt een vraag opnieuw bovendrijven bij veel mensen: moet je nieuwe kleren eerste wassen voor je ze draag? Een onderwerp waar veel mensen verschillende meningen over hebben. Sommigen kiezen ervoor om hun nieuwe kleding direct te dragen, terwijl anderen absoluut nieuwe kleding wassen voordat ze het aantrekken.

Hoewel het misschien verleidelijk is om je gloednieuwe aankopen meteen aan te trekken, zijn er wel degelijk goede redenen om kleding voordat je ze gaat dragen eerst even door de wasmachine te halen.

Waarom je best je nieuwe aankopen wast voor je ze aantrekt

Tijdens het productieproces van kleding worden vaak verschillende chemicaliën en kleurstoffen gebruikt. Deze stoffen kunnen huidirritatie veroorzaken.

Bij mensen met een gevoelige huid kunnen deze chemicaliën zelfs allergische reacties uitlokken. Door je nieuwe kleding te wassen voordat je het draagt, verwijder je deze potentieel irriterende stoffen.

Bovendien wordt kleding tijdens de productie, het transport en in de winkel door veel verschillende handen aangeraakt. Het wassen van nieuwe kleding helpt om eventuele bacteriën die zich tijdens dit proces op het materiaal hebben verzameld te verwijderen.

Soms kan kleding stijf aanvoelen door de behandelingen die het heeft ondergaan tijdens het productieproces. Een wasbeurt kan de kleding verzachten, wat voor meer comfort zorgt als je het draagt.

Nuttig om de kleuren van je nieuwe kleren te fixeren

Tevens kan het wassen van nieuwe kleding nuttig zijn om eventuele overtollige kleurstof te verwijderen. Naast het verwijderen van overtollige kleurstoffen, kun je tevens ook de kleuren van je nieuwe aankoop fixeren.

Een methode om de kleuren te fixeren is door een kopje witte azijn toe te voegen aan de wasmachine tijdens het wassen van je nieuwe kleding of bij je handwas. Azijn helpt om de kleurstoffen te verzegelen, waardoor de kleuren langer levendig blijven.

Kortom, het is een veilige stap om nieuwe kleding te wassen voordat je het draagt. Niet alleen beschermt het je huid tegen mogelijke irritaties en allergieën, maar het helpt ook om bacteriën te verwijderen, overtollige kleurstoffen uit te spoelen en ervoor te zorgen dat je kleding comfortabeler aanvoelt.

Tags solden kleren