Heksenjacht? Enorm veel kritiek op de manier waarop politie in fietsstraten controleert

door: BVDO
Fietsstraat
Afbeelding bron: Photonews

Fietsstraten, er zijn er de voorbije maanden en jaren gigantisch veel bijgekomen. Vaak tot grote ergernis van automobilisten.

In een fietsstraat moet een wagen verplicht achter een fiets blijven rijden. Vervelend als je naar het werk moet of de kinderen op school wil afzetten en net een langzame fietser voor je heeft.

Zelfs heel wat fietsers gaven al aan dat ze het vervelend vinden dat auto’s achter hen moeten blijven, als ze toch aan de rechterkant van de weg rijden. Sommige fietsers stoppen zelfs en gaan even op het voetpad staan om auto’s door te laten.

In een politiezone in Limburg zet een politiezone nu zelfs drones in om fietsstraten te controleren. Daarop komt ontzettend veel kritiek. Er wordt gesproken van een ware heksenjacht op autobestuurders.

Er zijn ook de nodige bedenkingen over de privacyregels. Privacy-expert Matthias Dobbelaere-Welvaert begrijpt het tumult, maar het kan perfect.

“Wettelijk doen ze niets fout”, zegt Dobbelaere-Welvaert aan Het Nieuwsblad. “Maar ik vraag me af of er geen minder indringerige methoden zijn om bestuurders te controleren in zo’n straat. Een dronecamera mag je niet onderschatten. Die kan inzoomen en haarscherpe beelden maken.”

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp