Ferme waarschuwing voor bestuurders: rijbewijs wordt onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen

door: STS
Verkeer - auto
Afbeelding bron: Photonews

De tijd van sensibiliseren met acties lijkt stilaan voorbij wat betreft het gebruik van een gsm achter het stuur. In Limburg gaat het parket binnenkort altijd het rijbewijs van betrapte bestuurders onmiddellijk intrekken.

Er werden de jongste tijd wel vaker acties gehouden waarbij gedurende bijvoorbeeld een week of twee extra gecontroleerd werd op afleiding achter het stuur, zoals het gebruik van een gsm. Bestuurders die betrapt werden, moesten dan hun rijbewijs afgeven.

Het parket van Limburg gaat de strijd nu opvoeren. Streng optreden zal niet langer beperkt blijven tot enkele specifieke acties, maar de standaard worden. "Tijdens de voorbije jaren hebben wij als parket samen met de politiediensten herhaaldelijk actie gevoerd tegen gsm-gebruik achter het stuur", klinkt het.

"Telkens werden grote aantallen bestuurders betrapt. Dat bevestigt ons vermoeden dat we te maken hebben met een zeer hardnekkige gewoonte en dat af en toe actie voeren niet zal volstaan om gedragsverandering te bekomen."

"Daarom hebben wij beslist voortaan systematisch over te gaan tot de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs bij betrapping op gsm-gebruik achter het stuur."

"Wie zijn gsm of om het even welk ander mobiel apparaat met scherm hanteert terwijl hij met een motorvoertuig aan het rijden is, zal vanaf 1 februari 2024 zijn rijbewijs onmiddellijk voor vijftien dagen moeten inleveren, waarna ook een boete zal volgen. Hiermee willen we een duidelijk signaal geven en bijdragen aan veilig verkeer."