Tommelein maakt zich boos na zoektocht van in zee verdwenen man en geeft de kostprijs van alles

door: BVDO
Strand Oostende
Afbeelding bron: Photonews

In Oostende werd zondagavond een grote zoektocht gehouden naar een verdwenen man tijdens het zwemmen. Hij werd echter

Drie vrienden gingen zondagavond nadat de redders weg waren in Oostende in zee zwemmen. Twee van hen merkten hun vriend even later niet meer op. Zijn kledij werd op strand gevonden.

Er werd een grote zoektocht gehouden, maar die werd door het donker iets voor middernacht stopgezet. Uiteindelijk bleek de Oekraïner in zijn zwembroek met de trein naar Aalst gereisd te zijn.

“Dit is onverantwoord”, zegt burgemeester Bart Tommelein. “De zenuwen staan hier al gespannen na de twee drenkelingen die deze zomer al het leven lieten in onze badstad. Dit is een traumatische ervaring voor al de betrokken mensen.”

Zo’n operatie kost ook handen vol geld, zo gaf de burgemeester nog mee. Al zal de man niet moeten of kunnen opdraaien voor de kosten, want hij blijkt dakloos te zijn. “Zo’n operatie loopt al snel op tot tienduizenden euro’s. Het is de belastingbetaler die daarvoor moet opdraaien.”

Bij Q-Music gaf Tommelein nog een overzichtje van de kosten. “De reddingsboot van de Vlaamse overheid, de ORKA, kost ongeveer 675 euro per uur. Wordt ook de reddingsheli NH90 ingezet, de opvolger van de Sea King, dan kost dat zowat 10.000 euro per uur.”

En dan zijn er nog alle kosten van de hulpverleners. Per persoon gaat het om minstens 135 euro per uur. “Dan is er ook de kost van het materiaal: een reddingsboot van de brandweer kost 65 euro per uur, een ladderwagen 95 euro per uur”, besloot Tommelein.

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp