Theo Francken dient wetsvoorstel in en vraagt wel heel veel geld om Belg te worden

door: BVDO
Theo Francken
Afbeelding bron: Photonews

Theo Francken heeft een wetsvoorstel ingediend om moeilijker Belg te kunnen worden. Ook de kostprijs voor de aanvraag gaat fors omhoog.

Wie nu een aanvraag wil indienen om Belg te worden betaalt daarvoor 150 euro. Theo Francken heeft een wetsvoorstel ingediend om de kostprijs te verhogen naar 5.000 euro. Dat is maal 33.

Vorig jaar kregen 55.000 nieuwkomers de Belgische nationaliteit toegekend, een record in de geschiedenis van ons land. Met de verhoging van de kostprijs moet al een eerste afschrikking gebeuren.

Ter vergelijking: Nederland vraagt 1.023 euro, in het Verenigd Koninkrijk betaal je 1.930 euro om een aanvraag in te dienen. Ook een bindend nationaliteitsexamen over Belgische normen en waarden zou ingevoerd worden.

“Wie deel wil uitmaken van deze samenleving, moet bewijzen dat hij onze maatschappij omarmt”, zegt Maaike De Vreese die samen met Theo Francken het wetsvoorstel indiende.

“Als het voorstel wordt omgezet in een wet, dan zou iemand die geen Nederlands spreekt niet langer de Belgische nationaliteit krijgen.”