Gwendolyn Rutten bedolven onder kritiek na opvallend besluit: Zelfs eigen partij spaart haar niet

door: STS
Gwendolyn Rutten
Afbeelding bron: Photonews

Open Vld-politica Gwendolyn Rutten krijgt bakken kritiek na haar besluit om vroegtijdig te stoppen als Vlaams minister en zich te focussen op het burgemeesterschap in Aarschot. Haar bochtenwerk zint velen niet, en onder hen ook partijleden.

Rutten kondigde aan te stoppen met nationale politiek toen niet zij, maar Paul Van Tigchelt Vincent Van Quickenborne opvolgde als federaal minister van Justitie. Maar korte tijd later volgde ze Bart Somers op als minister in de Vlaamse regering. Hoewel de huidige Vlaamse regering op haar laatste benen loopt, heeft Rutten nu bekendgemaakt de rit niet te zullen uitzitten.

Op X, het vroegere Twitter, komt daar veel kritiek op. Tv-maker Eric Goens schrijft: "Als ze over 100 jaar een thesis schrijven over de oorzaken van de politieke malaise in de roaring twenties, dan komen ze vanzelf bij Gwendolyn Rutten uit. Misschien had ze voor één keer niet aan zichzelf, maar aan het imago van de politiek moeten denken. #dirtypolitics."

Econoom Peter De Keyzer: "Eerst de nationale politiek 'definitief' vaarwel zeggen. Dan weken later terugkeren als Vlaams minister, een heel zichtbare functie, dus makkelijk verkozen raken als Vlaams Parlementslid. En nu het ministerschap niet meer nodig en weer weg. Een mens zou van minder cynisch worden."

"Te belachelijk voor woorden"

Een anonieme X-gebruiker schrijft: "In 2023 zei ze in elk interview: 'Ik neem mijn verantwoordelijkheid als minister.' Acht maanden later zegt ze: 'Ik stop met mijn verantwoordelijkheid.' Pervers en hypocriet 100%."

Een andere persoon reageert: "Te belachelijk voor woorden. Dit is enkel aan je eigen hachje denken. Een jaar geleden huilen dat ze minister wilde worden en nu het ambt belachelijk maken."

"De basis is woedend"

Ook binnen haar partij klinkt er kritiek. Zo schrijft Bart Bostoen: "Mevrouw Rutten, kan u zichzelf nog recht in de spiegel kijken? Dit soort gedrag maakt onze partij ongeloofwaardig. De basis is woedend, we zijn dat 'geflipflop' én persoonlijke carrièreplanning méér dan beu."

"Niemand vergeeft het haar"

Kerkjurist Rik Torfs bekijkt het zo: "Ik voel medelijden met Gwendolyn Rutten. Ze kiest voor Aarschot omdat ze geen kans maakt om Vlaams minister te blijven. Dus kiest ze eigenlijk voor zichzelf. Iedereen beseft dat, niemand vergeeft het haar. Dat laatste vind ik erg hard, maar katholieken zoals ik zijn softies."