Veel fietsers weten dit nog niet: "Dit is gratis, verkleint risico op diefstal én verhoogt kans om gestolen fiets terug te vinden"

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay

Een maand geleden werd er een platform gelanceerd dat het aantal fietsdiefstallen moet verminderen. En als een fiets toch gestolen wordt, is het makkelijker om die terug te vinden.

Het online platform mybike, waarop mensen hun fiets kunnen registreren, heeft in de eerste maand sinds de lancering al succes gekend. Er werden al 27.958 fietsen vanuit heel België geregistreerd, waarvan 19.865 uit Vlaanderen.

Hoe werkt het? "Mybike verkleint het risico op diefstal en heling én verhoogt de kans om een gestolen fiets terug te vinden", zegt het Departement Mobiliteit en Openbare Werken. "Iedereen die in België woont en ouder is dan 13 jaar kan een fiets gratis registreren op mybike."

QR-code

"Concreet wordt elke fiets gemerkt met een unieke QR-code (via een anti-fraudesticker) en geregistreerd in een centraal register. Gebruikers kunnen alle gegevens en kenmerken van hun fiets in het platform registreren, inclusief foto’s en aankoopbewijzen, om zo het eigenaarschap aan te tonen."

"Door de sticker te scannen, krijg je informatie over de fiets. Verkoop je jouw fiets door? Dan kan je het eigendom van je fiets in alle transparantie en veiligheid overdragen."