Dit verandert er voor elektrische fietsen en speedpedelecs

door: STS
Speedpedelec
Afbeelding bron: Photonews

De nieuwe Code van de Openbare Weg, die in de loop van 2025 van kracht gaat, houdt heel wat veranderingen in. Ook voor wie zich met een fiets, elektrische fiets of speedpedelec verplaatst.

Zo zal een nieuw verkeersbord op bepaalde plaatsen fietsers de toestemming geven om ervoor te kiezen om de rijbaan te gebruiken in plaats van het fietspad.

Het nieuwe verkeersbord is rechthoekig, blauw en bevat een witte fiets in het midden. Het bestaande D7-bord is rond en blauw, met een witte fiets in het midden. Als het D7-bord er staat, ben je als fietser verplicht om het fietspad te nemen.

Voetgangers zullen een kruispunt diagonaal kunnen oversteken in sommige gevallen, en dat geldt ook voor fietsers.

Ook nieuw in 2025: "Fietsers zullen doorheen rijen stilstaande auto's tussen twee rijstroken mogen rijden" weet Gocar. "En fietsen en speedpedelecs kunnen het rood of oranje licht negeren wanneer signaal B22 aanwezig is, zolang ze de voorrang respecteren."

Het bord B22 is een omgekeerde rode driehoek met in het midden een zwarte fiets en drie pijlen (vooruit, links en rechts) op een witte achtergrond.

Bestuurders van een elektrische fiets mogen zich volgens het nieuwe verkeersreglement ook met hun tweewieler in een voetgangerszone begeven. Ze moeten dan wel sterk vertragen en mogen zich slechts stapvoets vooruit bewegen.