Er komt een verstrenging aan vanaf 1 januari: Waarborg van 1.260 euro betalen, anders wordt de auto in beslag genomen

door: PMN
Politiecontrole
Afbeelding bron: Photonews (archieffoto)

Ontslagnemend minister van Justitie Paul Van Tichelt (Open VLD) kondigt een verstrenging aan die ingaat op 1 januari. Het wordt allemaal veel strenger.

Het gebeurt nog te vaak dat buitenlandse bestuurders hun boete niet betalen wanneer ze op onze wegen worden betrapt onder invloed van drank en drugs. Vanaf 1 januari komt er een verstrenging aan, dat lezen we in Het Nieuwsblad.

Vanaf 1 januari zal de politie kunnen eisen dat de bestuurder onmiddellijk 1.260 euro in bewaring moet geven. Dat bedrag wordt in rekening gebracht wanneer later het verdict van de politierechter wordt uitgesproken. Die 1.260 euro is in de praktijk de minimumboete - inclusief gerechts- en andere kosten - voor wie een eerste keer op drugs achter het stuur wordt betrapt. “Bij een vrijspraak wordt dat bedrag teruggestort”, luidt het nog op het kabinet van de minister.

Buitenlandse bestuurders die op onze wegen betrapt worden op rijden onder invloed van alcohol of drugs moeten meteen 1.260 euro betalen

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) is blij met de strengere controles. “Er rijden veel buitenlandse bestuurders over onze wegen”, merkt VSV-woordvoerder Werner De Dobbeleer op. Elke dag worden gemiddeld tien buitenlandse bestuurders betrapt op rijden onder invloed van alcohol. Ook worden er dagelijks drie niet-Belgische bestuurders betrapt die drugs hebben gebruikt.

“We zijn een belangrijk transitland voor vrachtverkeer”, gaat Dobbeleer verder. “Het is dus van cruciaal belang dat we een goed werkend systeem van bestraffing hebben, waardoor ook buitenlandse bestuurders beseffen dat er in België streng en kordaat wordt ingegrepen.”

Tags auto