Verlinden duidelijk over aanslagen tijdens kerstperiode: "We vragen dit aan politie en burgers"

door: STS
Annelies Verlinden
Afbeelding bron: Photonews

Zijn kerstmarkten wel veilig, of moeten we vrezen voor een aanslag? Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden roept op tot alertheid.

Zowel Europees Commissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson als het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken hebben de jongste dagen gewaarschuwd voor aanslagen tijdens de kerstperiode.

"Ik ben mij wel bewust van de risico's die er zijn, niet alleen tijdens de eindejaarsperiode", reageerde minister Annelies Verlinden in 'Terzake'.

Waarom er in heel het land dreigingsniveau 3 voor terreur geldt, terwijl dat op kerstmarkten niveau 2 is, werd Verlinden gevraagd.

"Dat is inderdaad mogelijk verwarrend. Het niveau 3 is door het OCAD bepaald als een soort barometer voor het hele land, omwille van de aanslag die op 16 oktober heeft plaatsgevonden. En ook omwille van het conflict in Gaza en de uitlopers dat dit mogelijk heeft naar ons land."

"Maar dat betekent niet dat elke activiteit of elke persoon op zich ook niveau 3 is. Dat is in principe niveau 2, tenzij er voor een specifieke activiteit een risicoanalyse gevraagd wordt en men daar niveau 3 voor zou bepalen."

In Frankrijk en Duitsland is er een hoger dreigingsniveau voor terreur afgekondigd. "Het is gelukkig geen wedstrijd om wie het hoogste dreigingsniveau kan behalen. Ik denk dat we heel voorzichtig zijn."

"Sinds de aanslag hebben we niveau 3 voor het hele land, dat is het op één na hoogste. We vragen een grote alertheid van de politiemensen, die ook duidelijk meer zichtbaar zijn, en daarnaast ook van de bewoners."

Toch deed de aanslag in Brussel Verlinden beseffen dat terreur niet weg is. "We hadden - gelukkig maar - het echt terrorisme, met dodelijke slachtoffers, enige tijd niet meer gezien. Dat maakte het weer heel confronterend en doet je beseffen dat het niet weg is."