Terreurgroep van aanslag in Moskou vormt ook gevaar voor ons: "Grootste zorgen"

door: STS
terrorisme
Afbeelding bron: Shutterstock.com

De bloedige aanslag van afgelopen vrijdag, in Moskou, werd gepleegd door terreurgroep ISKP, een tak van IS. Ook voor onze Staatsveiligheid is deze organisatie momenteel vijand nummer één.

"Uit nationale en ook internationale contacten weten we dat het grootste zorgenkind voor de veiligheidsdiensten ISKP is", zei minister van Justitie Paul Van Tigchelt op VTM. "Dat is de tak van IS in Afghanistan, in Kirgizië, in Tadzjikistan. We zien dat daar veel aantrekkingskracht vanuit gaat."

"We kunnen een beetje de parallel trekken met hetgeen IS in 2014-2015 in Syrië-Irak deed. Eerst hadden ze een lokale agenda, en dan zijn ze beginnen oproepen om aanslagen te plegen tegen het Westen. Dat is wat we nu ook zien bij ISKP."

Gert Vercauteren, de directeur van het OCAD, het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse, zei: "Als je kijkt naar buitenlandse organisaties is ISKP wellicht de enige tak van IS die op dit ogenblik de intentie heeft en de capaciteit heeft om aanslagen te plegen in het buitenland."

"Als we naar onze dossiers kijken, zien we heel vaak mensen die alleen iets willen doen, of in kleine, weinig gestructureerde groepen. En die zijn meestal geïnspireerd door een mengelmoes van ideeën. Of dat nu van IS is, of van Al Qaida of van ISKP, dat maakt voor die mensen allemaal niet uit."