“Al die mensen hebben dan geen recht meer op een minimumpensioen”

door: PMN
Afbeelding bron: Pixabay

De onderhandelingen over een nieuwe regering gaan verder. Formateur Bart De Wever heeft van koning Filip tot 20 december gekregen om zijn werk te voltooien. Op die dag moet hij opnieuw verslag uitbrengen bij de koning.

Het is bekend dat de nieuwe regering fors wil besparen. De partij PVDA meldt intussen dat dit verstrekkende gevolgen kan hebben. “Als de toekomstige Arizona-regering haar plannen doorvoert, zal één op de vier werknemers geen recht meer hebben op een minimumpensioen. Dat blijkt uit cijfers die de PVDA heeft opgevraagd bij de Federale Pensioendienst,” aldus de partij.

In de onderhandelingsnota van formateur Bart De Wever staat een voorstel om de toegang tot het minimumpensioen te verstrengen. Alleen werknemers met een loopbaan van 35 jaar én minstens 156 effectief gewerkte dagen per jaar zouden nog recht hebben op een minimumpensioen.

De PVDA vroeg cijfers op bij Sigedis, de databank van de Federale Pensioendienst. Daaruit blijkt dat deze maatregel een kwart van de mensen zou treffen. Van de 65.711 werknemers die in 2022 met pensioen gingen, voldeden 17.554 (26,7%) niet aan de strengere loopbaanvoorwaarden.

“Als de toekomstige Arizona-regering haar plannen doorvoert, zal één op de vier werknemers geen recht meer hebben op een minimumpensioen"

“Als de toekomstige Arizona-regering haar plannen doorvoert, zal één op de vier werknemers geen recht meer hebben op een minimumpensioen. Vooral vrouwen lopen het risico financieel gestraft te worden. Zij dreigen honderden euro's pensioen te verliezen,” reageert Kim De Witte, pensioenspecialist en federaal volksvertegenwoordiger voor PVDA.

“Vrouwen werken vaker deeltijds, vaak niet uit vrije keuze maar uit noodzaak om werk en gezin te combineren. Ze dragen nog steeds het grootste deel van de zorgtaken, wat hun loopbaanjaren beperkt,” stelt De Witte.

De Witte benadrukt dat er niet aan de pensioenen geraakt mag worden. Volgens hem zijn ze perfect betaalbaar. “De welvaart moet eerlijker verdeeld worden. Landen zoals Frankrijk, Oostenrijk, Finland en Spanje investeren aanzienlijk meer in wettelijke pensioenen en tonen dat het anders kan.”

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp