Moeten we nieuwe aanslagen vrezen? "Dat kan een gevaarlijke spiraal van geweld worden"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Afgelopen weekend werden op twee plaatsen in Europa terreuraanslagen gepleegd. In het Duitse Solingen stak een man vrijdag drie mensen dood, en in het Franse La Grande-Motte vond er zaterdag een explosie plaats bij een synagoge. De eerste aanslag werd door terreurgroep IS opgeëist, de tweede werd gepleegd door een man met Palestijnse sympathieën.

"Staan we mogelijk voor een nieuwe golf van aanslagen?", werd op VRT-radio gevraagd aan Bibi van Ginkel, terreurexpert bij het Internationaal Centrum voor Contraterrorisme in Den Haag.

"Dat is moeilijk te zeggen. Het is wel zo dat de veiligheidsdiensten heel veel onderscheppen. Daar weten we nog niet eens de helft van. En dat gaat helaas ook wel eens mis, met dodelijke gevolgen", zei ze.

"De veiligheidsdiensten hebben de dreigingsniveaus niet voor niets opgeschroefd. Ze willen op die manier aangeven: dit is nog steeds een serieus probleem waar we naar moeten kijken."

Spiraal van geweld

"Daar komt bij dat het niet alleen jihadistisch extremisme is waar we tegenaan lopen, maar ook rechts extremisme, en anti-institutionele gevoelens en antioverheidsgevoelens die een rol spelen. Al die vormen van extremisme reageren dan ook nog eens op elkaar. Dat kan een soort gevaarlijke spiraal van geweld worden."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp