Gezellig gourmetten tijdens de feestdagen? Hou hier rekening mee: "Doe dit zeker niet"

door: STS
gourmet politie brussel molenbeek
Afbeelding bron: Facebook

Tijdens de feestdagen zullen heel wat mensen ervoor kiezen om gezellig te gourmetten. Omdat je rauwe voedingswaren op tafel zet, is enige voorzichtigheid wel geboden. Het Voedselagentschap geeft tips.

"Alles start met een goede voorbereiding: test op voorhand je toestel en zorg ervoor dat er zeker geen etensresten meer aankleven", raadt het FAVV aan.

"Rauwe voedingswaren zoals vlees en vis serveer je op aparte schotels. Neem ze pas uit de koelkast net voor je ze gaat grillen."

Hou rekening met de kamertemperatuur: "Vul het buffet regelmatig aan in plaats van alles in één keer op tafel te zetten. Zorg er ten slotte voor dat de schotels niet te dicht bij de warme plaat staan."

Bacteriën

"Tijdens het bakken gebruik je best een verschillende vork voor rauwe voedingswaren en voeding die al warm/klaar is."

"Rauwe voeding kan namelijk bacteriën bevatten. Deze bacteriën worden door de hitte van het bakken en grillen uitgeschakeld."

"Door dezelfde vork te gebruiken, of je rauw vlees en vis op het bord te leggen waarvan je ook eet, kunnen deze bacteriën zich overzetten naar de etenswaren die je niet meer op de grilplaat bakt."