Bart De Wever heeft geen fijn nieuws: "De bevolking beseft dat maar al te goed"

door: MRO
Bart De Wever
Afbeelding bron: Photonews

Na de crisis enkele weken geleden werkt formateur Bart De Wever verder aan de vorming van een federale regering. Hij heeft een heldere boodschap voor de partijen waar hij mee onderhandelt en voor de bevolking: "Hier zullen zware maatregelen moeten komen".

N-VA-voorzitter Bart De Wever is sinds enkele weken opnieuw formateur en werkt samen met CD&V, Vooruit, MR en Les Engagés aan een nieuwe federale regering. "Het nu aan een trager tempo, maar er wordt nog altijd wel gewerkt en eigenlijk wordt er constructief gewerkt", vertelt hij bij VTM Nieuws.

De Wever zal niet met een wit blad beginnen, maar teruggrijpen naar de fameuze supernota. "Er is voldoende vertrouwen gebleken en ik ga ervan uit dat ik met die supernota na 13 oktober opnieuw aan de slag kan gaan. Er zijn immers geen duizend manieren om een land te saneren."

De formateur waarschuwt dat er ingrijpende hervormingen nodig zijn. "Hier zullen zware maatregelen moeten komen en de bevolking beseft dat maar al te goed. Men moet geen schrik hebben om over de eigen schaduw te stappen. Mensen weten dat we er niet goed voorstaan en dat de patiënt een kuur nodig heeft. Dat zit in de supernota en dat komt gewoon terug op de tafel vanaf 14 oktober."

Bart De Wever wil een nieuwe federale regering voor het einde van dit jaar. "Eigenlijk moet dat rond geraken voor het einde van het jaar want je moet een begroting stemmen voor het einde van het jaar. Als je dat niet doet, ben je al half mislukt. Europa verwacht van ons ook een begroting", besluit hij bij VTM Nieuws.