Spullen met asbest worden nog doodleuk verkocht: "Mensen weten niet welk gevaar ze in huis halen"

door: STS
Gevaar
Afbeelding bron: Pixabay

Er worden nog steeds voorwerpen verkocht die kankerverwekkend asbest bevatten, zowel in bijvoorbeeld vintage winkels als op de tweedehandswebsites. Ondanks dat het al 25 jaar niet meer mag.

Vaak gaat het om Eternit bloembakken voor in de tuin, of hondenhokken, maar soms ook om tuinmeubels. En vaak wordt er grof geld voor gevraagd. Zoals 3.000 euro voor een designstoel die asbest bevat.

"De verkoop van asbesthoudende producten is in België verboden sinds 1998, en op Europees niveau verboden sinds 2005", zei Jan Verheyen van afvalmaatschappij OVAM op VRT 1. "Dat houdt ook de verkoop van tweedehandsproducten in, die valt net zo goed onder dit verbod."

"Er is absoluut sensibilisering nodig. Want mensen zijn zich niet bewust van het gevaar dat ze in huis halen wanneer ze deze items aanschaffen", zei Maarten Vanbuel, voorzitter van de asbestverwijderende bedrijven, voor de camera.

"Zo geraakt alles vervuild met asbest"

"Je gaat die zaken schoonmaken, en wanneer je erover wrijft, gaan asbestvezels vrijkomen. En die komen zowel vrij in je omgeving, maar ook in de doek waarmee je het proper maakt. En die doek gaat dan achteraf in de wasmachine, waardoor alles vervuild geraakt. Dus absoluut afblijven", raadt Vanbuel aan.

Tags asbest