Pech voor veel ouders: "900 euro per jaar duurder"

door: STS
Kinderopvang
Afbeelding bron: Photonews

Er gaat weer iets duurder worden. Mensen die twee of meer kinderen hebben zullen in de toekomst meer moeten betalen voor de crèche.

Momenteel is het zo dat ouders vanaf hun tweede kind zo'n 4 euro per dag korting krijgen voor de crèche. Die korting gaat wegvallen, zo staat in het regeerakkoord van de nieuwe Vlaamse regering.

Gemiddeld kost de kinderopvang in Vlaanderen 17 euro per dag. Omdat dit voor twee kinderen al 34 euro zou kosten, gaf de Vlaamse overheid een korting van 3,91 euro, zodat het totaalbedrag op 30,03 euro per dag komt te liggen.

"Die korting voor het tweede kind bleef ook gelden zolang het oudste kind jonger dan 12 jaar was. Dat wordt nu afgeschaft", viel te horen op VTM.

"Enkel wanneer beide kinderen in de opvang zitten, wordt de korting nog toegekend. Vanaf dat het oudste kind naar school gaat, valt 3,91 euro korting per dag weg voor het tweede kind."

De beslissing heeft ingrijpende financiële gevolgen. "Op jaarbasis wordt voltijdse kinderopvang voor ouders in die situatie gemiddeld 900 euro duurder."

"Wij zijn bezorgd en niet zo gelukkig met de afschaffing van die kinderkorting", zei Jeroen Sleurs, algemeen directeur van de Gezinsbord, op de commerciële zender.

Overgangsperiode

"Elke ouder behoudt de korting die vandaag bestaat", verduidelijkte minister Vlaams minister van Welzijn Caroline Gennez. Er komt een overgangsperiode. Wanneer die precies ingaat, is nog niet geweten.

"In de toekomst gaan we het systeem zo hervormen dat het eerlijker is, dat de middelen voor kinderopvang bestemd blijven voor crèches; meer plaatsen, meer betaalbare kinderopvang. Dat lijkt mij een goede investering."