Het loopt bijna fout af voor Steven Van Gucht in ‘Over de oceaan’: "Heeft een millimeter gescheeld"

door: LHX
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Steven Van Gucht is een van de zes bekende Vlamingen die in 'Over de oceaan' de Atlantische Oceaan oversteken in een zeilboot. Hij had het bijna niet kunnen navertellen...

In 'De tafel van Gert' vertelt Steven Van Gucht over zijn ervaring aan boord van de Polygala tijdens de opnames van 'Over de oceaan'. Hij was tijdens de oversteek de wetenschapper van dienst.

Daarom moest hij regelmatig waterstalen nemen. Concreet betekende dat dat hij een emmer in het water moest gooien en die vervolgens moest optrekken. Dat was niet zonder risico.

"De kapitein had mij in het begin gezegd: 'Let op: als je de emmer in het water gooit, kan je soms een schok krijgen als er een golf in de emmer slaat. Dus zet je altijd schrap en draag een reddingsvest."

In het begin deed hij dat plichtsbewust, maar nadat het enkele weken heel vlot was gegaan, werd hij wat nonchalanter. "Een van de laatste keren gooide ik die emmer erin en kreeg ik inderdaad een schok. Ik kon mij nog juist aan de reling vastgrijpen. Het heeft een millimeter gescheeld."

Er werd op dat moment niet gefilmd, er was zelfs niemand bij hem in de buurt. "Als ik toen overboord was gegaan, had niemand het gezien of gehoord. Een uur later ben je onvindbaar. De kans dat ze je terugvinden in de oceaan is heel klein."