Bespaar eenvoudig en zonder veel moeite op je energiefactuur door dit probleem aan te pakken in je woonst

door: STS
energieprijs
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Een goede manier om je energiefactuur te verminderen, is op zoek te gaan naar tocht in je woonst. Je kan daar apparaten voor aanschaffen, maar er zijn ook enkele simpele en goedkope manieren voor.

Tocht zorgt ervoor dat ongewenste koude lucht in je woonst terechtkomt. Soms gaat het om een minieme hoeveelheid tocht, die je niet eens echt voelt. Maar het beïnvloedt wel de temperatuur en zorgt ervoor dat de stookkosten ongemerkt oplopen.

Er zijn verschillende manieren om tocht te detecteren en te lokaliseren. Mazout.com raadt drie methodes aan: de draadmethode, de handtest en ten slotte de kaarsmethode.

Bij de draadmethode gebruik je een stukje draad van een bol wol of garen, of bijvoorbeeld een haar. Als je dit ziet bewegen, kan je vaststellen van welke kant de tocht komt. Bij de handtest ga je met je hand rond ramen of deuren om simpelweg de luchtstroom te kunnen voelen.

De kaarstechniek houdt in dat je met een brandende kaars heel langzaam rond ramen of deuren gaat. "Als de vlam flikkert of uitgaat, betekent dit dat er lucht op die plek naar binnen of naar buiten gaat", aldus Mazout.

Apparaten om tocht vast te stellen

Wie het liever wat professioneler aanpakt, kan een infraroodthermometer kopen om koude zones te detecteren. Of een warmtecamera, die de temperatuurverschillen in beeld brengt.