Zoveel pensioen krijgt Roger Vangheluwe nog steeds: "En overheid kan het niet afpakken"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Roger Vangheluwe is nog steeds priester en bisschop. Johan Bonny, bisschop van Antwerpen, vindt dat dit niet kan.

"Zeker na de uitzendingen van het programma 'Godvergeten' en wat dit veroorzaakt in de onderbuik van de samenleving, die zegt: dit kan toch niet", vertelde bisschop Johan Bonny aan VTM.

"Vanuit de bisschoppenconferentie hebben we de voorbije dagen Vangheluwe gecontacteerd. We hebben gezegd dat we er samen op aandringen dat hij de laïcisering (ontwijding, red.) vraagt, want dat vereenvoudigt de procedure die Rome in gang kan zetten."

"Als zijn antwoord daarop nee is, dan gaan wij met nog grotere aandrang naar Rome om te zeggen: en nu is het aan u, dit verwachten wij nu van u. De finale beslissing wordt nu eenmaal in Rome genomen."

Pensioen

"Vangheluwe ontvangt momenteel het pensioen van een bisschop", vertelde kerkjurist Rik Torfs aan Het Laatste Nieuws. Volgens de krant ging dit in 2015 om circa 2.800 euro netto.

"De Belgische staat kan dat niet intrekken. Dat geldt voor alle gepensioneerden. Ook voor veroordeelden, wat Vangheluwe niet is."

Op VTM werd Torfs gevraagd of Rome niet kan ingrijpen. "Rome kan in principe altijd iets doen, in die zin dat de paus ook kan handelen buiten de eigen rechtsregels om, wat in principe heel onelegant is en niet hoort in een sterk juridisch systeem", klonk het.

"Want in principe waren de misdrijven van Vangheluwe, net zoals voor België, ook voor de Kerk verjaard."

"Om hem nu nog via de paus te laïciseren zou een mogelijkheid zijn, maar niet elegant. Daarom is een betere oplossing wellicht om Vangheluwe zelf te laten vragen om niet langer als bisschop te worden beschouwd en om gelaïciseerd te worden."

"Op het ogenblik dat hij gelaïciseerd is, verliest de Kerk ook elke controle en elke verantwoordelijkheid over Vangheluwe. Hij kan dan bijvoorbeeld de abdij waar hij nu verblijft verlaten en als privaatburger ergens gaan wonen waar hij wil, in een grote stad ofzo, waar men hem niet herkent. Dat is natuurlijk niet altijd een voordeel, omdat dan potentiële gevaren niet langer vermeden kunnen worden."

Onderzoekscommissie

De onthullingen in het VRT Canvas-programma 'Godvergeten' laten de politiek alleszins niet onberoerd. Alle partijen vragen nu om een parlementaire onderzoekscommissie naar het seksueel misbruik binnen de Kerk.