Steeds vaker krijgen mensen verdacht telefoontje: “Om toegang te krijgen tot je rekening”

door: PMN
Smartphone - gsm - bellen
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Meer en meer mensen maken melding van een verdacht telefoontje. Het gaat om het werk van oplichters. Ze proberen om je gegevens te ontfutselen en die nadien te misbruiken.

De jongste tijd zijn er opnieuw vaker telefoontjes met een robocall. Een robocall is een een automatisch gegenereerde telefoonoproep. Als je gebeld wordt hoor je op voorhand een ingesproken bericht of een robotstem.

Je zal gevraagd worden om een nummer te kiezen en verder te gaan. Safeonweb heeft een niet mis te verstane boodschap. “Ga nooit in op dergelijke berichten. Het is een poging om je gegevens op te vragen en je vervolgens op te lichten.”

Bij een dergelijk telefoontje word je meestal opgebeld door iemand die zich voordoet als een medewerker van Paypal of van je bank. De stem vraagt of je een bedrag van 600 euro hebt overgemaakt. Als dat het geval is druk je 1 en anders 2.

Als je dit doet krijg je verder instructies. “In realiteit zal de oplichter jou nu misleiden en je een bedrag laten overschrijven op zijn rekening of zich zelfs toegang verschaffen tot je rekening of PayPal account.”

In een ander scenario krijg je een vals telefoontje van de politie die beweert dat er een probleem is met je ID of je rijbewijs. Je moet dan ook op 1 of 2 drukken. “In realiteit zal de oplichter jou nu misleiden en je een bedrag laten overschrijven op zijn rekening of zich zelfs toegang verschaffen tot je rekening of PayPal account.”

Tags oplichters