Klus in huis die niemand graag doet: met deze tip worden je jaloezieën in een mum van tijd stralend schoon

door: WVDS
jaloeziën, raambekleding, laptop
Afbeelding bron: Pixabay

Het schoonmaken van jaloezieën kan een heel verveldende klus zijn. Vanwege hun vorm en constructie lijken ze stof en vuil op te zuigen, wat een echte uitdaging kan zijn om het eraf te krijgen.

Met de juiste hulpmiddelen en technieken is het mogelijk om je jaloezieën van top tot teen schoon te maken. Hier zijn enkele tips die je helpen om met succes tussen de latjes te reinigen.

Het is essentieel om het juiste gereedschap bij de hand te hebben voordat je begint met schoonmaken. Een duster met stofdoekjes of kleine plumeau, microvezeldoeken, een stofzuiger met een opzetborstel en wat milde zeep kunnen zeer nuttig zijn.

Zowel droog als nat poetsen van je jaloezieën is noodzakelijk

Jaloezieën dusters of kleine plumeaus zijn specifiek zo ontworpen om tussen de latjes van de jaloezieën te glijden, waardoor schoonmaken een stuk eenvoudiger wordt. Ze zijn ook zeer betaalbaar en gemakkelijk online of in de meeste supermarkten te vinden.

Het is meestal het beste om eerst droog te reinigen om te voorkomen dat vuil en stof in de jaloezieën worden ingebed. Een stofzuiger met een opzetborstel kan worden gebruikt om los vuil en stof te verwijderen. Vervolgens kun je een microvezeldoek of jaloezieën reiniger gebruiken om stof dat aan de oppervlakte kleeft, eraf te vegen.

Nadat je de jaloezieën droog hebt schoongemaakt, kun je overgaan tot nat reinigen. Maak een zachte doek nat met wat warm water en een milde zeep, en veeg deze over elke lat. Ga daarna opnieuw met een droge doek over de latjes om geen waterdruppels zichtbaar achter te laten, dat kan vooral het geval zijn bij donkele kleuren.

Wat als jaloezieën erg vuil zijn?

Zorg ervoor dat je niet te veel water gebruikt, want dat kan de jaloezieën beschadigen. Als de jaloezieën erg vies zijn, kun je overwegen om ze te laten weken in een badkuip met warm water en zeep.

Probeer je jaloezieën minstens één keer per maand schoon te maken. Regelmatig schoonmaken laat niet alleen je jaloezieën er beter uitzien, maar het maakt toekomstige schoonmaakbeurten ook veel eenvoudiger.

Hoewel het schoonmaken van jaloezieën misschien intimiderend lijkt, zal de voldoening van glanzende, stofvrije jaloezieën de inspanning meer dan waard zijn. Veel succes!

Tags poetsen raam