Weinig mensen weten dit: Leeftijd van ei bepalend voor wat je ermee bereidt

door: STS
Eieren
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Weinig mensen zullen dit weten, maar de ouderdom van een ei kan een bepalende factor zijn bij het klaarmaken van een gerecht. Welk ei past het best bij welke bereiding?

Bij supermarktketen Colruyt weten ze het antwoord. Zo is er een duidelijk verschil tussen verse eieren, eieren van een week of twee oud en eieren die ouder zijn dan twee weken.

"Verse eieren gebruik je het best om te pocheren, voor zachtgekookte eieren, roer- en spiegeleieren en omeletten", weet Colruyt te melden. "Eieren van maximaal één week oud splitsen makkelijk." Daarbij worden het eiwit en de dooier van elkaar gescheiden. "Deze eieren zijn geschikt voor roereieren en omeletten."

Oudere eieren zijn dan weer geschikt voor andere bereidingen. "Eieren van één à twee weken oud zijn geschikt voor hardgekookte eieren, roereieren en omeletten. Eieren van meer dan twee weken oud verwerk je het best in ovengerechten en quiches."