Onlogisch: Heb jij ook al gemerkt dat je hier meer voor betaalt op café?

door: MRO
cafe terras restaurant
Afbeelding bron: Photonews

Heb jij op café al eens een alcoholvrij biertje besteld en schrok je van de rekening? Op heel wat plaatsen betaal je een stuk meer voor alcoholvrij bier dan voor een gewoon biertje. Het klinkt onlogisch aangezien we beter alcoholvrij zouden drinken.

Dat we meer betalen voor een pintje zonder alcohol dan met, komt doordat het duurder is om alcoholvrij bier te produceren. Die duurdere prijs rekent de cafébaas dan op zijn beurt meestal door aan de klant. 

Nochtans zouden we beter de alcoholvrije versie drinken. Katleen Peleman, directeur voor het Vlaamse expertisecentrum voor alcohol en andere drugs, wijst in dat opzicht met de vinger naar de brouwers. "Die verantwoordelijkheid moet niet bij de cafébazen liggen, die sowieso lage marges hebben. Ik kijk daarvoor eerder hogerop in de keten", vertelt ze in de krant Het Nieuwsblad.

Colruyt verkoopt steeds meer alcoholvrij bier

We consumeren met z'n allen meer alcoholvrij. Colruyt liet recent nog optekenen dat het elk jaar meer alcoholvrije alternatieven verkoopt.

"Alcoholvrije bieren zijn het populairst binnen het assortiment van de alcoholvrije dranken en ze werden het afgelopen jaar alleen maar populairder: er werd meer dan 20% meer alcoholvrij bier gekocht in 2023 vergeleken met het jaar ervoor", aldus de supermarktketen.

Het prijsverschil tussen alcoholvrij bier en gewoon bier is groot. Bij Colruyt betaal je voor een blikje Jupiler Pils 0,86 euro, een blikje Jupiler Pils 0% is met 1,14 euro fors duurder.

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp