Nieuwe trend in supermarkten heeft gevolgen: "Maakt gemiddelde winkelkar duurder"

door: STS
Supermarkt - Delhaize
Afbeelding bron: Photonews

Er is een verandering bezig in de supermarkten. Die schrappen steeds meer goedkope witte producten uit hun aanbod.

De witte producten zijn nog goedkoper dan de huismerken. Maar de supermarktketens verlagen hun aanbod witte producten, omdat ze er amper iets aan verdienen.

Zo is bij Delhaize al de helft van deze producten uit het assortiment verdwenen. Het aantal ging van zo'n 400 naar zo'n 200. "Wij zien dat het belangrijk is dat mensen op zoek gaan naar kwaliteit, en wij willen daar een antwoord op bieden. Want die witte producten waren echt 100% gericht op de prijs. Kwaliteit, innovatie en differentiëring was minder belangrijk", zei Roel Dekelver, de woordvoerder van Delhaize, op VTM.

"Nu zien we dat mensen zich echt wel focussen op huismerkproducten, dat die belangrijk zijn voor hen, maar dat ook koopkracht belangrijk is. Meer dan duizend producten zijn 'een klein leeuwtje', dat wil zeggen dat Delhaize een extra inspanning levert om die producten goedkoper te maken."

"Witte producten zijn heel weinig rendabel, omdat de prijzen zó laag zijn dat de retailer daar zelf niets aan verdient", zei retailexpert Pierre-Alexandre Billiet.

"Het neemt ook heel veel ruimte in de winkel in. Tot slot is de consument ook geen vragende partij meer ervoor, omdat de kwaliteit van die producten zodanig laag is. De verwachting van de consument is de laatste jaren toch wel gestegen inzake productkwaliteit."

"Voor de mensen die op de kleine centjes letten heeft dit wel een impact. Het feit dat die witte producten meer en meer verdwijnen, maakt dat de gemiddelde winkelkar duurder wordt voor hen."